Следвайте Гласове в Втора проверка в Министерството на околната среда и

...
Следвайте Гласове в Втора проверка в Министерството на околната среда и
Коментари Харесай

Агенцията за финансовата инспекция с втора проверка срещу Борислав Сандов

Следвайте " Гласове " в 
Втора инспекция в Министерството на околната среда и водите в границите на седмица е почнала Агенция за държавна финансова ревизия и Сметната палата, научи " 24 часа ".

Тя е за 4,7 милиона лв., дадени на разнообразни звена на " Българската академия на науките " и в частност -  „ Национален природонаучен музей “, без конкурс и търг.
" 24 часа " насочи и публично питане към Министерство на околната среда и водите за детайлности по случая. 
На Българска академия на науките са били трансферирани действия, които са в компетенциите на Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) - тя е вторичен разпоредник с бюджетни средства към екоминистерството.

Агенцията обичайно афишира публични поръчки за тях, когато се наемат външни лица и компании. Според адвокати става въпрос за заобикаляне на Закона за публичните поръчки, което е нарушаване и е процедура при сходни обстановки да се извърши инспекция от АДФИ. Ако има нарушаване, те отиват към този момент в прокуратурата.
През септември някогашният министър на екологията Борислав Сандов изясни пред " 24 часа ", че има особено разпореждане на Министерския съвет, което позволява действия, свързани с мониторинга на околната среда, да се разпореждат непосредствено на Българска академия на науките. А съгласно някогашния зам.-министър на околната среда Тома Белев самият Закон за публични поръчки не важи за научни разработки за потребността на министерството.
И двамата са безапелационни, че двете съществени компании, печелили преди публични поръчки за мониторинг, не са си свършили работата. Те не са разполагали с научни служащи, надлежно предоставените от тях данни не са научни. Изпълнителна агенция по околна среда също не разполага с такива специалисти, твърди Белев. В резултат липсват настоящи и точни данни, а по този метод България нарушава европейските правила, по тази причина и е било решено активността да се трансферира на Българска академия на науките.
Миналата седмица АДФИ стартира още една инспекция в Министерство на околната среда и водите още веднъж поради дейности на Борислав Сандов. Той е бил сключил съглашение с компания за защита, която трябвало да пази предпазени зони. Договорът бил подписан през февруари тази година.
През април тази година от рибарски клуб „ Балканка “ споделят пред Еко Новини, че Министерството на околната среда и водите е сключило съглашение за защита на зоните от Натура 2000 и предпазените територии с неправителствена организация, учредена месец преди подписването.

Източник: " 24 часа "
 
 
 
 
19 Дек 20229019 Дек 20227819 Дек 202220119 Дек 202273619 Дек 2022113119 Дек 2022731КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани14 Дек 202260909 Дек 202280617 Дек 202269217 Дек 2022125
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР